Gebitsbeschermers, de basis
Bij verschillende sporten is het aan te raden een gebitsbeschermer te gebruiken. Nou kan je denken, ik heb een goede tandartsverzekering, maar ik denk dat je knap verbaast staat te kijken als je tanden ineens scheef in je mond staan en meteen je eigen risico voor het jaar weer hebt betaalt. De grootste schade is te voorkomen door een simpel gebitsbeschermer te gebruiken.
Bitjes of gebitsbeschermers komen in allerlei soorten en maten. Vaak is het afhankelijk van de sport die je beoefend wat voor soort het best bij jou past. Allereerst eventjes over de maten. De meeste gebitsbeschermers kennen twee verschillende maten. Junior die gebruikt wordt voor mensen tot 11 jaar en senior die gebruikt wordt vanaf 12 jaar. Simpeler is het niet en makkelijker kunnen we het niet maken.
Dan heb je verschillende kwaliteiten gebitsbeschermers. Meestal bestaan de meest goedkope gebitsbeschermer uit één laag. De bescherming van het gebitsbeschermer is gering maar je hebt er weinig hinder van in de mond. Dit soort gebitsbeschermer kunnen prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld basketbal, boksen of kickboks. Dan zijn er gebitsbeschermers op de markt die bestaan uit twee lagen. Deze zijn over het algemeen iets duurder en zitten net iets comfortabeler in de mond. De tweede laag is namelijk een gel laag die zich beter vormt om het gebit.
En dan zijn er natuurlijk nog gebitsbeschermers die bedoeld zijn voor het echte werk. Dit soort bitjes zitten meestal op een prijsklasse van 20 euro of duurder. Vaak bestaan deze bitjes uit drie lagen waarvan een gel laag, een normale laag en een verharde buitenrand. Deze geeft de beste bescherming en kan gebruikt worden voor zowel boksen, kickboks, basketbal als bijvoorbeeld hockey.
‘Ik heb mijn bitje gekocht, en nu?’
Heb jij je perfecte bitje binnen? Top, lekker bezig. Nu is het zaak dat je het bitje gaat vormen naar je gebit. Ook dit is geen hogere wetenschap, meestal staat op de gebruiksaanwijzing die bij de gebitsbeschermer zit een duidelijke uitleg over het vormen. Maar natuurlijk zal ik hier ook even kort uitleggen hoe het werk. (let op het vormen van elk bitje is anders lees goed de gebruiksaanwijzing!)
- Breng water aan de kook (zorg er wel voor dat het iets afgekoeld is voordat je doorgaat naar stap twee, bijvoorbeeld even overgieten).
- Stop het bitje in het warme water, de tijd dat je hem in het water laat zitten is afhankelijk van de dikte van het bitje. Meestal is tussen de 10sec en 90sec genoeg.
- Stop het bitje in je mond en druk deze even goed aan.
- Wanneer het bitje mooi is gevormd naar het gebit stop je het bitje even in koud of ijswater en je bent klaar om te gaan.
Oh ja helemaal vergeten, sommige mensen hebben een blokjesbeugel waardoor normale bitjes nogal snel kapot gaan. Geen stress, ook voor mensen met een beugel bestaat een gebitsbeschermer. Dit zijn speciale flexibele bitjes die niet gevormd hoeven worden. Het bitje zit aan de ruime kant maar geeft bescherming voor het gebit en de beugel.
Heeft u nog vragen? Leave a comment…..