Tandenknarsen en een tandenknarsbitje

Slapeloze nachten, we hadden nog niet genoeg problemen. Naast slaapwandelen, een partner die de dekens afpakt en uiteraard snurken is er nu een nieuwe boosdoener: tandenknarsen. Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd door medisch specialisten, geeft een scherp en knarsend geluid tijdens het slapen en veroorzaakt daarbij schade aan het gebit. In dit blogbericht gaan we in op dit fenomeen en kijken we hoe wij van gebitsbeschermers kunnen helpen bij jouw probleem.

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen is het met geweld of kracht over elkaar schuiven van de tanden. Dit geeft veelal een schurend of knarsend geluid en zorgt voor slijtage aan de tanden. In principe bestaan er twee varianten, namelijk: tandenknarsen en klemmen. Tandenknarsen gebeurt veelal ’s nachts en klemmen kan overdag voorkomen.

Wat zijn de gevolgen?

Het gevolg van tandenknarsen of klemmen kan resulteren in schade aan het gebit. Je kunt je voorstellen dat wanneer je ’s nachts met een aardige kracht over de tanden heen knarst, tanden dit alles behalve prettig vinden. Daarnaast worden bij het klemmen of tandenknarsen verschillende kaak en nekspieren gebruikt. Wanneer je flink knarst kan je hier spierpijn of een vorm van kramp aan ondervinden.

Wat is de oorzaak?

Het is lastig te zeggen wat de precieze oorzaak is van tandenknarsen. Er zijn namelijk meerdere factoren die meespelen bij het tandenknarsen. In het verleden werd er gedacht dat het vooral te maken had met de vorm van de tanden. Tegenwoordig wordt gezegd dat het tandenknarsen vooral te maken heeft met het zenuwstelsel. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld: slaapstoornissen, stress, bepaald medicijngebruik zoals antidepressiva, harddrugsgebruik zoals speed en XTC en bijvoorbeeld een trauma.

Wat kan je tegen tandenknarsen doen?

Omdat het lastig te zeggen is wat de precieze oorzaak is van het tandenknarsen is het lastig te zeggen hoe het probleem aangepakt kan worden. Je kunt uiteraard terecht bij een tandarts die de schade van het tandenknarsen kan herstellen maar hiermee wordt het probleem uiteraard niet opgelost. Een tandarts kan ook een speciaal op maat gemaakte gebitsbeschermer laten maken voor ongeveer 250 euro.

Tevens kun je ook terecht bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut of psycholoog voor behandeling van tandenknarsen. Waar een fysiotherapeut vooral met ontspanningsoefeningen en massage werken met als doel gedragsverandering, of de psycholoog die vooral gericht is op het om leren gaan met stress of het verwerken van een bepaald trauma.

Tandenknarsbitje

Een andere goedkoper oplossing is het dragen van een tandenknarsbitje. Dit kan sleepzz zijn of makura. Een tandenknars bitje is een gebitbeschermer die sterk materiaal aan de onderkant heeft en zacht materiaal aan de bovenkant. Tevens is het een dun bitje waardoor deze comfortabel in de mond zit. Het bitje moet zoals vrijwel alle bitjes wel even naar het gebit gevormd worden. Het tandenknars bitje zorgt ervoor dat het tandenknarsen niet zorgt voor schade aan het gebit.